dilluns, d’octubre 22, 2007

Young Foks(2)

Jo ja vaig publicar un post diguen que era enganxosa com una mala cosa. No veig la TV però segons el diari es veu que la cosa se surt de mare. Publicat al Periodico d'avui:

"EL FENOMEN MUSICAL DE LA TEMPORADA VE D'ESCANDINÀVIA

Un grup pop suec conquista el mercat amb la 'cançó del
xiulet'

'Young folks', de Peter Bjorn and John, acapara anuncis, sèries de televisió i tons de mòbils
El tema, editat l'any passat, encapçala llistes gràcies a la seva melodia omnipresent i enganxosa

Tret que vostè hagi viscut sota una roca durant les últimes setmanes, deu haver sentit aquest xiulet. Un que ve acompanyat de bongos, maraques, una línia de baix juganera i un diàleg melòdic noi-noia. És impossible escapar de la cançó del xiulet. Es titula Young folks i els seus autors són el grup pop suec Peter Bjorn and John.
Des que la cadena de televisió Cuatro la va convertir en sintonia de Cuestión de sexo, tot Espanya anqueja al seu ritme infecciós. És inevitable. Sona en aquesta sèrie i en els seus anuncis; en els anuncis de tons i politons, i en els mòbils dels qui paguen per tenir-los; també en la publicitat del CD de la tercera temporada d'Anatomía de Grey, i des dels bafles amb subwoofer dels que fan servir aquest disc per patrullar la metròpolis; encara que és probable que no sentin aquest recopilatori sinó el de Supermodelo 2007, supervendes gràcies al xiulet ubic. Els que vegin el psicodrama fashion amb Judit Mascó com a amfitriona el sentiran almenys un cop per setmana.
Però encara hi ha més. Els addictes al FIFA-08 es descentren en les jugades per culpa del xiulet de sempre. Els que es descarreguen les noves sèries americanes hauran sentit aquesta melodia a Journeyman, Dirty sexi money, Big shots i Gossip girl. I, casualment o no, la col.lecció tardor- hivern 2007 de la cadena Pull and Bear es diu... Young folks. La cançó del xiulet és un hit estratosfèric amb un èxit a Espanya que és la culminació d'una carrera impressionant.

REMESCLES
Des de l'any 1999 el grup ha estat seduint en cercles indies i Young folks (editada el juny del 2006) està en el tercer àlbum de Peter Bjorn and John, Writer's block: una col.lecció de delícies pop retroactuals amb ressons d'Aztec Camera, Yo La Tengo, The Magnetic Fields i My Bloody Valentine i les seves guitarres més enllà dels límits de la realitat.
Des de l'aparició del disc, el xiulet obsessiu de Young folks es va començar a propagar com una ona expansiva per blocs i clubs de música alternativa; una febre solament augmentada quan va sortir, a l'agost, com a senzill, amb l'afegit en la versió maxi d'unes quantes remescles irresistibles. Per als fans del pop independent, va ser la cançó de l'estiu. La revista New Musical Express la va elegir segona millor cançó de l'any, tan sols superada per Over and over, de Hot Chip. I a Espanya va quedar en setè lloc en el rànquing de la revista Rockdelux.
Lluny de desinflar-se, el fenomen Young folks no ha fet sinó créixer el 2007. Aquest any s'han multiplicat les versions de la peça des dels més diversos angles: bluegrass per a Dawn Landes, folk d'accent nipó per a Shugo Tokumaru, hip hop per a la icona Kanye West (que va comptar amb el trio suec com a banda de suport al festival Way Out West de Göteborg)... El segell Wichita acaba de reeditar el tema com a senzill amb nova remescla, de manera que tot indica que hi ha Young folks i xiulet per temps.
El grup no s'avorreix de tocar-la en directe, encara que ara porta el xiulet pregravat per si els pulmons els traeixen. I pocs semblen cansar- se d'escoltar-la, perquè aquesta cançó sobre la tonteria i la meravella adherits al començament d'una relació sentimental és massa bona per avorrir. Una veu dissident va sorgir a la xarxa, encara que va durar poc (del 7 al 16 de març): des del bloc Stop Peter Bjorn and John, algú amb l'àlies de The Wrong Folks movia a fer pinya contra la cançó del xiulet i invitava a "aturar el grup perquè no siguin més populars del que ho són ara". Ha perdut.

JUAN MANUEL FREIRE
BARCELONA"