Molts de vosaltres, o tú, ets un fanàtic dels llibres. No en tens més per qüestions econòmiques o potser desitjaries tenir menys per qüestió d'espai.
Per totes aquestes inquietuts ha nascut "Connexió Papyrus". La millor manera de fer una explicació és reproduir un article del Punt Diari.
"Connexió Papyrus
Celrà estrena un espai per recollir llibres usats i redistribuir-los perquè arribin a nous lectors
Al'era incipient del llibre digital, el vell amic llibre de paper continua sent reivindicat com un esplèndid contenidor i transmissor d'idees i sentiments; de cultura, en definitiva. Això sí, hi ha moments a la vida que, en el nostre cada vegada més reduït espai vital, els llibres poden arribar a ser una immensa nosa de la qual necessitem alliberar-nos. Molts llibres acaben directament en els contenidors –i si són els destinats al paper, encara gràcies– perquè ja no els volen ni les biblioteques públiques ni les llibreries de vell, també per manca d'espai. On portar-los perquè no acabin a la trituradora?
Per intentar donar una solució a aquesta incògnita ha nascut a Celrà l'associació Connexió Papyrus, que el dissabte 3 d'octubre, a les 4 de la tarda, inaugurarà un local dins del complex de La Fàbrica –concretament al costat del pavelló de les piscines– per recollir i repartir llibres usats, és a dir, per redistribuir-los i donar una segona oportunitat a aquests llibres que ja no fan servei en un lloc però encara poden ser molt útils en un altre context. Connexió Papyrus és iniciativa d'un grup de persones, entre les quals hi ha bibliotecàries i bibliotecaris de Celrà i localitats properes, que fa mesos que intenten buscar una alternativa al fet que les biblioteques ja no puguin acceptar donacions, la qual cosa té també una lectura positiva, perquè vol dir que la xarxa de biblioteques públiques ja té prou recursos per crear els seus propis fons. L'Ajuntament de Celrà ha col·laborat en el projecte cedint gratuïtament el local a l'associació, i la Central de Biblioteques de Girona també ha aportat el programa informàtic per gestionar aquest servei inèdit a les comarques gironines i col·labora en la seva difusió.
Com funciona Connexió Papyrus? Els llibres usats es poden portar al local de l'associació –que, de moment, obrirà els dissabtes de 4 a 7 de la tarda– o també es pot demanar que els vinguin a recollir a casa. Es tracta sempre d'un intercanvi altruista: ni es paga pels llibres, ni es cobra per recollir-los. Aquí tot és treball voluntari. D'altra banda, els lectors també poden anar al local a buscar llibres. El soci particular paga 20 euros a l'any i, després, cada llibre li costarà el preu simbòlic de 2 euros. Els seus responsables remarquen que no volen competir «en absolut» amb les llibreries de vell. També s'ofereix un servei per a organismes públics, escoles, instituts i associacions, que per 20 euros a l'any podran disposar de tots els llibres que vulguin sense cap cost afegit i, fins i tot, fer-ne reserves en funció dels seus interessos. Per exemple, una ONG que treballi amb nens i nenes d'un país llatinoamericà pot sol·licitar que Connexió Papyrus li reservi els llibres infantils o educatius en castellà que vagin arribant a l'associació. Connexió Papyrus anirà enviant regularment als seus socis un butlletins amb la relació de llibres que hagi rebut recentment. La via de contacte és el mail: connexiopapyrus@gmail.com .
Mentre s'acaba de pintar el local i s'instal·len lleixes i algun sofà, ja hi ha uns 2.000 llibres que esperen lectors. També es preparen uns punts de llibre que es repartiran el dia de la inauguració, mentre els assistents prenen un cafè i comencen a remenar llibres. Aquest espai del llibre vol anar més enllà i organitzar activitats, com ara una exposició de fotografies sobre la lectura, prevista per al novembre, i un taller infantil de manipulació de cartró, que tindrà lloc al desembre. Amb les aportacions dels socis, Connexió Papyrus aspira a ser autosuficient i a pagar el sou d'una persona per poder ampliar prestacions i horaris. En un racó del local, hi ha la reproducció d'un antic cartell republicà: «Leed. Combatiendo la ignorancia derrotareis al fascismo»."
I recordeu que només la podeu utilitzar per portar o comprar llibres sinó ajudar fent-vos voluntaris per ajudar en recollides, classificació, difusió o ampliar els horaris d'obertura.